top of page
  • White Facebook Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Twitter Icon

Marka ve Patent Tescil Ofisi

Marka tescili konusunda yardıma mı ihtiyacınız var? Markanızı hangi sınıftan alacağınızı bilmiyor musunuz? Taklitleriniz için markanızın korunmaya mı ihtiyacı var? Marka tescili konusun da yılların tecrübesine sahibiz. Sizler de markanızı korumak ve taklitlerinizden sakınmak istiyorsanız bizi hem arayın sizlere yardımcı olalım...

Hizmetlerimiz

Marka Tescil 

Markalar artık markalarının deÄŸeriyle ölçülmekte, Gerek prestij gerek maddi getirisi yüksek markaların korunması,korunması için de öncelikle sahibi adına tescil edilmesi gerekiyor.

Buna da patent tescıl olur mu demeyın?

Patent koruması için sanılanın aksine dünyayı yerinden oynatan bir buluÅŸ yapmak gerekmez. Yeni olan, sanayiye uygulanabilen ve tekniÄŸin bilinen durumunu aÅŸan teknik bir yenilik için patent koruması elde edilebilir nasıl mı

Farklı, estetik, yaratıcı tasarımınız mı var?

Mühendislik bilimleri dahil, görsel ya da teknik anlamda yeni ürün oluÅŸturmanın temeli olan endüstriyel tasarım, bugün ÅŸirketlerin rekabette üstün olmak için kullandıkları en önemli araçlardan biri.

Marka BaÅŸvurusu

Türkiye' de marka baÅŸvurularının yapıldığı tek yetkili kurum Türk Patent Enstitüsü'dür. Türkiye'de bulunan gerçek ve tüzel kiÅŸiler tek baÅŸlarına ya da Türk Patent Enstitüsü' ne kayıtlı ve yetkili Marka Vekilleri ile baÅŸvuruda bulunabilirler. Marka baÅŸvurusu özen gösterilmesi gereken, marka örneÄŸi ve marka ismi açısından geri dönüÅŸü olmayan bir aÅŸamadır. Yaklaşık 10-12 ayı kapsayan bir sürecin baÅŸlangıcı olan bu aÅŸamanın konunun uzmanı yetkili bir vekil vasıtasıyla yürütülmesinde büyük fayda vardır.

Marka basvurusu Türk Patent Enstitüsü nezdinde gün, saat, dakika ve saniye itibariyle koruma altına alınır.

Marka baÅŸvurusu yapıldıktan sonra, Türk Patent Enstitüsü tarafından baÅŸvuru evraklarının doÄŸruluÄŸu (ÅŸekli inceleme) ve markanın herhangi bir benzerinin olup olmadığı incelenir.

Kimler marka baÅŸvurusu yapabilir

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde ikametgahı olan veya sınai veya ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kiÅŸiler veya Paris SözleÅŸmesi yahut Dünya Ticaret Örgütü KuruluÅŸ AnlaÅŸması hükümleri dahilinde baÅŸvuru hakkına sahip kiÅŸiler ile

Türkiye Cumhuriyeti uyruÄŸundaki kiÅŸilere kanunen veya fiilen marka koruması tanıyan devletlerin uyruÄŸundaki gerçek veya tüzel kiÅŸiler de karşılıklılık ilkesi gözetilerek Türkiye'de marka baÅŸvurusu yapabilir.

Marka BaÅŸvuru Åžekli
Markasının tescil edilmesini talep eden baÅŸvuru sahibi veya vekili online olarak (e imza ile marka baÅŸvurusu) ya da bilgisayarda veya daktiloda yazılmış dilekçe vasıtasıyla baÅŸvuruyu iletebilir. El yazısıyla doldurulan baÅŸvuru dilekçeleri kabul edilmez.

 

BaÅŸvuru için gerekli evraklar ÅŸunlardır:

Başvuru Şahıs Adına Yapılacaksa
-Vekaletname (noter tasdiki gerekmez)
-Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
-T.C. Kimlik No
-Logo ÖrneÄŸi (varsa)

Başvuru Firma Adına Yapılacaksa
-Vekaletname (noter tasdiki gerekmez)
-Vergi Levhası Fotokopisi
-Ä°mza Sirküleri Fotokopisi
-Logo ÖrneÄŸi (varsa)

Marka baÅŸvurusu yapacak olan kiÅŸi veya kuruluÅŸların öncelikle dikkat etmesi gereken hususlar ÅŸunlardır:

  • Marka baÅŸvurusu yapacakların markayı kullanmadan yani piyasada marka henüz bilinmeden baÅŸvuru yapmaları gerekir.

  • Birçok iÅŸletme ticaret unvanlarındaki ibarenin aynı zamanda marka olarak tescil edildiÄŸini düÅŸünmektedir. Ticaret unvanı ve marka farklı kavramlardır. Birçok firmanın ticaret unvanını aynı zamanda marka olarak kullandığı gerçek bir durum olmakla birlikte unvanın ticaret siciline kayıt edilmesi ile marka hakkı korunmuÅŸ olmaz ve marka tescil edilmiÅŸ anlamına gelmez. Bu anlamda bir ÅŸirket daha kurulma aÅŸamasındayken unvanını aynı zamanda markası olarak kullanacaksa bu durumu da dikkate alarak marka tescilini yaptırmalıdır.

  • Bir ÅŸirket ticaret siciline kayıt ettirdiÄŸi markayı aynı zamanda marka olarak kesin kullanacaksa henüz daha ÅŸirket kurulmadan gerekli araÅŸtırmaları yaparak markanın baÅŸkası üzerinde tescili olup olmadığına ya da benzer markalar olup olmadığına kesinlikle bakmalıdır.

  • Marka baÅŸvurusu, marka araÅŸtırması yapılmadan yapılmamalıdır.

  • Marka araÅŸtırmaları kesinlikle marka baÅŸvurusunun yapıldığı yer olan Türk Patent Enstitüsü'nde yapılmalıdır. Özel ÅŸirketlerin ücretsiz olarak yaptığı marka araÅŸtırmaları kendilerine ait veri tabanları üzerinden yapıldığından bu tür araÅŸtırmaların gerçekleri yansıtma konusunda eksiklikleri olabileceÄŸi aÅŸikardır.

  • Türk Patent Enstitüsü'nde yapılmış bir marka araÅŸtırması raporu Türk Patent Enstitüsü'nde kayıtlı ve yetkili bir vekil tarafından yorumlanmalı ve vekilin önerileri dikkate alınmalıdır.

  • Marka baÅŸvurusu yapılırken özellikle yabancı markaların isimleri, tanınmış markaların isimleri, kalite, nitelik belirten, dini iÅŸaret ve kamusal deÄŸerler olmuÅŸ kelimeler seçilmemelidir. Bu konuda eÄŸer vekil ile çalışırsanız gerekli bilgilendirmeyi mutlaka vekiller yapacaktır.

  • Vekil ile çalışmaya karar verdiÄŸinizde sadece ücretler açısından vekilleri deÄŸerlendirmemelisiniz. Ücret belirleyici olabilir fakat önemli olan verilen hizmetin kalitesi ve güvenilirliÄŸidir. Sonuçta bir defa yapacağınız ve 10 yıl süre ile hakkınızı koruyacağınız marka hakkınızın tescil maliyetinin aslında sizin en büyük sermayeniz olan markanıza iliÅŸkin olduÄŸunu daima göz önünde tutun. Hukuk bilgisinden yoksun, ehil olmayan vekillerin yaptığı baÅŸvurularda daima eksiklik ortaya çıkabilir. Bunu ileride ancak bir sorunla karşılaÅŸtığınızda görebilirsiniz.

“Marka bilinci oluÅŸturma, insanların ÅŸirketiniz hakkında ne düÅŸünmelerini istediÄŸinizi, insanların ÅŸirketiniz hakkında gerçekte düÅŸündükleri ile hizalama sanatıdır. Ve tam tersidir

Jay Baer

bottom of page